Adio, dar rămâi cu noi!

Postat de Petre Piperea în Uncategorized | 0 Comentarii

Parinti mandri cu cartea noastra Mistria

Clipa înfricoșată a venit pentru ”nea Ion” în 16 februarie 2016 înainte de a mai vedea zorii acelei zile. Acum el a devenit o amintire vie și frumoasă pentru că tatăl meu a fost un om mare la propriu și la figurat. Mai ales la figurat.
Nea Ion s-a născut sărac lipit pământului, dar a reușit să-și croiască propriul destin cu mistria în mână, neavând alte mijloace decât munca onestă, o inteligență nativă, o constituție robustă, spirit de sacrificiu și, desigur, mult simț al umorului.
Bunul Dumnezeu i-a făcut, totuși, cel mai frumos dar: o soție extraordinară, de o loialitate incredibilă, și trei copii care l-au prețuit și l-au iubit nespus.
În ciuda tuturor lipsurilor îndurate, au avut mereu un cămin fericit.
Un om care nu a reușit să termine decât 8 (opt) clase – pentru că părinții lui ”nu l-au putut ține în școală” – și-a luat revanșa prin educația oferită copiilor săi și prin trimiterea lor la ”cele mai bune școli”.
Și-a lăsat amprenta inconfundabilă asupra a nenumărați urmași spirituali (copii, nepoți, prieteni), în amintirea cărora va trăi mereu și care-i vor perpetua întreaga colecție a vorbelor sale de duh încărcate cu un umor debordant.
De acum încolo, viața noastră se va raporta la un reper solemn: înainte sau după moartea lui nea Ion …
Este uimitor să constați că o astfel de viață tumultuoasă, cu toate amărăciunile și bucuriile ei, poate fi rezumată în câteva cuvinte…
Îi mulțumesc Bunului Dumnezeu pentru privilegiul de a fi avut un asemenea tată și-L rog din toate puterile mele să-l aibă în paza Lui.
La despărțirea de el, îl rog pe tăicuțul meu scump să mă ierte dacă i-am greșit vreodată; eu nu am ce să-i iert lui pentru că a fost un TATĂ la superlativ.
Îl voi purta mereu în gene, pentru că așa a făcut Dumnezeu să fie. Îl voi purta mereu în minte și în suflet, pentru că așa a făcut nea Ion să fie.

Dumnezeu să-l ierte și să-l aibă în paza Lui!

Recursurile împotriva hotărârilor irevocabile sunt admisibile la Tribunalul Ilfov

Postat de Petre Piperea în Procedură Civilă | 0 Comentarii

Tribunalul Ilfov a stabilit printr-o încheiere din 26 august 2014, nepublicată, că este admisibil recursul formulat de un terț împotriva unei hotărâri irevocabile pronunțate într-o procedură necontencioasă.

În motivarea acestei soluții, Tribunalul Ilfov (completul format din judecătorii Nina Paraschiva Gogescu, Cristina Dobrescu, Mircea Epuran) a reținut următoarele:

Tribunalul reține că, potrivit prevederilor art. 336 alin 1-3 C. proc. civ., în cadrul procedurii necontencioase, încheierea prin care se încuviințează cererea este executorie. Ea este supusă recursului. Termenul de recurs va curge de la pronunțare, pentru cei care au fost de față, și de la comunicare, pentru cei care au lipsit. Recursul poate fi făcut de orice persoană interesată, chiar dacă nu a fost citată la dezlegarea cererii. … mai mult

Soluția pentru tranșarea rapidă a diferendelor privind creanțele contestate. Ipoteca mobiliară asupra creanței

Postat de Petre Piperea în Drept Comercial | 0 Comentarii

Jurisprudența recentă a Judecătoriei Sectorului 3 București (judecător Țocu Maria Magdalena) recunoaște posibilitatea ca ipoteca instituită asupra unei creanțe să tranșeze diferendele dintre părțile unui contract cu privire la certitudinea, lichiditatea sau exigibilitatea creanței, fără a mai fi nevoie de intervenția instanței.

Conform jurisprudenței menționate, ipoteca instituită asupra unei creanțe transformă titlul de creanță într-un titlu executoriu, deși titlul de creanță inițial nu constituia titlu executoriu, iar creanța este afectată de o condiție și/sau termen. … mai mult

Amurgul zeilor

Postat de Petre Piperea în Drept Civil | 0 Comentarii

”Nu are niciun sens să cauți dreptatea acolo unde nu poate fi găsită”
(Salman Rushdie, Pământul de sub tălpile ei)

”Domnule avocat, vă scriu referitor la cererea introdusă în data de 19 decembrie 2008 (…)”

Tensiunea atinge cote paroxistice, pulsul mărit îmi agită hârtia din mână, ”simț enorm și văz monstruos”, sunt pe cale să pipăi și să…

”Curtea Europeană a Drepturilor Omului a examinat cererea susmenționată și…”. … mai mult

Nulitatea absolută a unei hotărâri AGA poate fi invocată de orice persoană interesată, inclusiv de asociații care s-au abținut sau care au votat pentru adoptarea hotărârii

Postat de KSWebmaster în Drept Societar | 0 Comentarii

Singura condiție impusă de art. 132 alin. (3) din Legea nr. 31/1990 pentru invocarea motivelor de nulitate absolută (”când se invocă motive de nulitate absolută, dreptul la acţiune este imprescriptibil, iar cererea poate fi formulată şi de orice persoană interesată”) este aceea a justificării unui interes.

Prin decizia nr. 3915/2013, pronunțată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secția a II-a Civilă, completul format din judecătorii Nela Petrișor, Constantin Brânzan și Aurelia Motea, s-a stabilit că asociatul administrator al unei societăţi nu are vocaţie să atace hotărârile AGA, nici din perspectiva calităţii de asociat, nici din aceea a calităţii de administrator şi nici măcar din aceea de terţ întrucât nu întruneşte cerinţele de „procedibilitate” (cuvânt inventat de instanță, așa cum au fost și argumentele expuse în motivare), prevăzute de art. 132 alin. (2), (4), ori (3), după caz, din Legea nr. 31/1990. … mai mult