În cadrul prezentării, doamna Dana Munteanu a menționat faptul că a fost realizată o statistică de către ANPC prin care a constatat că din totalul cererilor de intrare în insolvență depuse, 44% au fost respinse ca urmare a constatării împrejurării că acestea sunt întemeiate pe datorii rezultate din acumularea de către debitori a unor datorii din exploatarea întreprinderilor și mai puțin că urmare a nerespectării altor prevederi legale.
Domnul prof. univ. Gheorghe Piperea a intervenit în cadrul prezentării doamnei Dana Munteanu, punctând situația dificilă în care se regăsesc persoanele ale căror cereri de redresare prin procedura insolvenței sunt respinse pe motivul că natura creanței care se cere a fi restructurată este una comercială, respectiv din cauza faptului că aceasta provine din activitatea comercială a unei întreprinderi pe care a deținut-o respectiva persoană.
Această practică este fără îndoială greșită, deoarece de fapt procedura insolvenței reglementată de către Legea nr. 151/2015 se referă la persoana debitorului.
Acest pericol extraordinar expus și de către lect. univ. dr. Sergiu Golub, pro-decan al Facultății de Drept a Universității Babeș – Bolyai, Cluj-Napoca, în cadrul conferinței din 01.07.2021, este evident. Există categorii de persoane care, în mod paradoxal, nu au acces nici la legislația insolvenței comerciale clasice, nici la legislația insolvenței persoanei fizice, tocmai din cauza acestei lacune de reglementare sau din cauza unei interpretări greșite a legii. Prin urmare situația trebuie rezolvată într-un timp cât mai scurt.
Calificarea corectă a izvorului datoriilor înregistrate de debitorul persoană fizică se poate dovedi foarte complicată atunci când sunt incidente anumite situații de „frontieră” (e.g. debitorul desfășoară activități specifice unui profesionist, fără a fi înregistrat ca atare în registrele publice).
...