UPDATE – BCR ne-a transmis următorul punct de vedere referitor la decizia ICCJ:
„BCR are o strategie clară de închidere amiabilă a tuturor litigiilor. Inclusiv clienții aflați în proces cu banca la instanțele superioare au putut închide litigiile pentru a beneficia de una dintre cele mai bune dobânzi de pe piață. Rămânem fermi în această strategie indiferent de atmosfera creată de avocații care promovează discordia în dauna parteneriatelor și a încrederii.
Nicio hotărâre a instanței nu poate lăsa un contract de credit fără dobândă, ca atare ne așteptăm ca detalierea hotărârii să nu facă altceva decât să consfințească decizia băncii din 2010 privind eliminarea modificărilor unilaterale ale nivelului dobânzii și modul de calcul al acesteia, ancorat în indicele Euribor sau Robor și respectând costurile de finanțare ale băncii.
Așteptam redactarea hotărârii instanței, în aceasta situație fiind incertă interpretarea sintagmelor (citate de mass-media):
- “nulitatea absolută parţială a clauzei privind dobânda, în partea privind dobânda de referinţă variabilă, precum şi orice altă clauză care permite modificarea unilaterală a cuantumului dobânzii.”
***
Clauza privind dobânda de referință variabilă este abuzivă, au decis judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție într-un proces colectiv deschis de un grup de clienți, reprezentați de avocatul Gheorghe Piperea, contra BCR.
„Am înfrânt BCR în primul dosar colectiv privitor la clauzele abuzive. Irevocabil. Azi se fac fix 5 ani și zece zile de la demararea acestui dosar”, a anunțat avocatul și profesorul de drept Gheorghe Piperea.
„Toată apa din Amazon nu va fi suficientă pentru a stinge văpaia care urmează.
PS – Mulțumesc celor din această primă alianță procesuală care au rămas alături de mine. Și care au avut încredere în mine. Și care acum își vor primi răsplata atât de mult așteptată”, a mai scris avocatul, pe Facebook.
În sentință se arată:
„Constată caracterul abuziv al clauzei privind dobânda de referinţă variabilă. Constată nulitatea absolută parţială a clauzei privind dobânda, în partea privind dobânda de referinţă variabilă, precum şi orice altă clauză care permite B.C.R. S.A. modificarea unilaterală a cuantumului dobânzii. Obligă pe pârâta B.C.R. S.A. să modifice contractele încheiate cu reclamanţii ca urmare a constatării nulităţii absolute parţiale a clauzei privind dobânda, precum şi să emită noi grafice de rambursare în urma acestei modificări.”
„Constată caracterul abuziv şi nulitatea absolută a clauzei 8.4 din Condiţiile generale de creditare, precum şi a oricărei clauze care permite B.C.R. S.A. declararea scadenţei anticipate a creditului dacă valoarea garanţiilor constituite de consumator scade sub valoarea creditului rămas de plată. În consecinţă, decide eliminarea acestei clauze din Condiţiile generale de creditare. Menţine celelalte dispoziţii ale deciziei atacate.”
Articolul integral pe: Pagina de Banci.ro
...