Conferinta Dreptul Afacerilor se organizeaza, in acest an, la Brasov – hotelul Aro Palace
Co-organizatorii sunt Piperea si asociatii si SIF Transilvania.
Partenerii Conferintei sunt Baroul Brasov si Universitatea Transilvania din Brasov.
In prima parte a conferintei se organizeaza o dezbatere relativa la destinul dreptului comercial. Vor sustine tema dl senator si conferentiar universitar Adrian Tutuianu si dl profesor universitar Radu Bufan. Dezbaterea va fi moderata de prof. Gheorghe Piperea. Au fost invitati la dezbateri toti titularii disciplinei de Drept comercial de la facultatile importante de Drept din tara, inclusiv cele din Hexagon. De asemenea, au fost invitati judecatori de la ICCJ si de la instantele din circumscriptia Brasov.
Tema generica a conferintei de anul acesta este “Contractul comercial si motivatiile sale economice si psihologice”, urmand a fi puse in discutie mai multe sub-teme, cum ar fi (i) Irationalul, captivitatea economica si inegalitatea in contracte, (ii) Impactul ordinii publice, al bunelor moravuri si al echitatii asupra validitatii si efectelor contractului, (iii) Echilibrul contractual, (iv) Grupul de contracte si influenta grupului de societati asupra efectelor contractului, (v) Contractualizarea raporturilor juridice societare, (vi) Statutul ontologic al contractului in procedura insolventei, si (vii) Influenta legislatiei protectiei consumatorilor asupra contractului si asupra practicilor comerciale.
Conferinta se va desfasura in perioada 12-13 octombire, fiind impartita pe doua paneluri principale si doua work-shopuri, ulterioare panelului introductiv.
Lectorii sunt cadre didactice de la Facultatile de Drept din Bucuresti, Timisoara, Cluj, Craiova, Brasov si de la Universitatile “Nicolae Titulescu” si “Romano-Americana” din Bucuresti.
Avocatii participanti la Conferinta vor obtine puncte in cadrul programului de pregatire profesionala continua.
Interesul teoretic si practic al Conferintei este, insa, acela de a lua parte la unul dintre momentele de cotitura a dreptului comercial, in genere, si a dreptului contractelor comerciale, in special. Dreptul comercial devine, la nivel european, obiect predilect al atentiei reglementatorilor europeni, care au enuntat principii comune ale dreptului european al contractelor, precum si crearea unei Curti Comerciale Europene. Dreptul contractelor se axeaza din ce in ce mai mult pe interesul partilor de a contracta si pe echilibrul pretins de concilierea acestor interese. Irationalitatea si motivatiile psihologice ale contractelor evacueaza libertatea si egalitatea partilor din perimetrul preocuparilor reglementatorilor si al instantelor, ceea ce este deopotriva preoccupant si provocator.
Sunt domenii emergente ale dreptului comercial, ca insolventa si protectia consumatorilor, care isi pun amprenta si remodeleaza figura juridica clasica a contractului, subordonand regimul juridic obsinuit, insularizat, al contractului unei viziuni integratoare, care privilegiaza continuitatea afacerii si stabilitatea pietei, aparent in dauna comerciantului individual, dar in realitate in favoarea categoriei largi a comerciantilor de pe aceeasi piata. Turbulentele pietei necesita sacrificii care ii pot afecta pe unii dintre comercianti, dar ii salveaza pe toti ceilalti. Gestionate defectuos, acestea pot determina colapsul intregii piete si, implicit, colapsul comerciantului care a crezut ca se poate salva de unul singur.
Rezultatul dezbaterilor din panelul introductiv se va materializa intr-un document de pozitie care va fi remis reglementatorilor.
Materialele prezentate vor fi, ulterior, reunite intr-un volum dedicat conferintei.
Taxele de participare si conditiile de sponsorizare vor fi comunicate de organizatori.
Click aici pentru programul evenimentului
...