Pe 11 sept 2001 priveam uluit la televizor teribilele scene in care cele doua turnuri World Trade Center din New York se prabuseau dupa ce fusesera lovite intentionat de doua avioane. Atunci am avut sentimentul acut ca lumea noastra, asa cum o stiam, s-a terminat si ca atacul a fost pus la cale tocmai pentru a pune punct acelei lumi, ca sa se creeze alta, mai infricosata si, deci, mai usor de controlat. Am intuit atunci ca libertatea si drepturile democratice vor rascolite. Teroristii si exaltatii, care au vazut la tv ca si cea mai sigura tara din lume poate fi lovita, au inteles ca se poate si mai rau si, astfel, au devenit mai indrazneti.
Lumea musulmana a fost facuta in mod inconstient si in corpore vinovata de atacul de la World Trade Center. Sunt convins ca aceasta lume a devenit dupa 9/11 tot mai controlata si oprimata de fundamentalisti. Niciodata ca in acesti ani, liderii religiosi musulmani nu au fost mai puternici, niciodata portul valului islamic de catre femei nu a fost mai strict obligatoriu, niciodata regimuri teocratice ca Iran sau totalitare ca Coreea de Nord nu au fost mai dure si mai sfidatoare la adresa intregii lumi. Sub masca imperativului de a lupta contra terorismului, democratiile lumii, de la SUA, la Marea Britanie, precum si organizatii internationale, ca Uniunea Europeana sau ONU, s-au intrecut in masuri si acte normative care sa limiteze drepturile si libertatile cetatenesti.
Sub aceeasi masca s-au declansat razboaie nejustificate si costisitoare cum a fost cel din Irak (un razboi care, fara sa aduca democratia in Irak, ci doar haos si moarte, a costat SUA 3 trilioane de dolari, asa cum ne spune Joseph Stiglitz, si a declansat in intreaga lume criza economica, ce a dus la falimentul unor state vechi si democratice ca Belgia). Una din putinele tari care s-au opus razboiului nejustificat din Irak, ma refer la Franta, nu ezita in zilele de dupa dezastrul din 11 sept 2001 sa isi arate admiratia fata de George Bush. Toata presa franceza il considera atunci un mare lider, desi ulterior s-a dovedit ca George Bush era un incredibil gafeur si un mare mincinos.
Iar Romania, pentru a putea fi acceptata in NATO si, ulterior, in UE, a imbratisat cu entuziasm si abnegatie aceasta cauza ilegitima, trimitind trupe in Irak, cheltuind sume imense cu acest razboi si suportind cu stoicism moartea sau ranirea grava a multor soldati romani. Ca sa nu mai vorbesc de multele acte normative care au permis statului sa ne asculte telefoanele, sa ne cotrobaie prin mail-uri si sa ne stocheze corespondenta electronica.
Nine – eleven. A time to remember. Sa ne luam un ragaz de reflectie. Sa ne reamintim de democratie si de libertate.
...