De mai bine de 5 ani lucrez la acest proiect de lege care, finalmente, a ajuns pe birourile oficialitatilor.
Prin insistenta dlui deputat Grosaru si dupa aprige lupte cu ANAF, in care am fost sustinut cu acribie de dl Arin Stanescu, acest proiect a devenit lege, urmind a fi promulgata curind. Poate ca vom ajunge la normalitate daca, anul viitor, va fi promulgata si legea falimentului persoanelor fizice.
Concordatul este un mecanism de evitare a insolvenţei şi constă într-o înţelegere între debitor şi creditori cu privire la modul în care debitorul aflat în dificultate financiară îşi va plăti datoriile. Debitorul trebuie să-şi anunţe din timp creditorii cu privire la faptul ca are dificultăţi şi să le ceară şansa de a se redresa, propunându-le un plan concret în acest sens. Creditorii trebuie convinşi să accepte planul, precum şi faptul că şi-ar putea primi banii în condiţii mai avantajoase decât în cazul falimentului. Dacă această procedură eşuează, se va trece la faliment.
Deşi iniţial a fost respinsă de Senat, legea concordatului preventiv a fost adoptată de Camera Deputaţilor care este şi Cameră decizională. De data aceasta, legea a fost privită ca o soluţie pentru perioada de criză, scopul acesteia fiind salvarea întreprinderilor aflate în dificultate, în vederea continuării activităţii, a păstrării locurilor de muncă şi a acoperirii creanţelor asupra debitorului, prin proceduri amiabile de renegociere a acestora ori prin încheierea unui concordat preventiv.
Restul AICI.
...