Curtea de apel București a menținut, prin decizie definitivă, sentința de confirmare a planului de reorganizare al unei societăți din domeniul energiei regenerabile, contribuția Piperea și Asociații fiind semnificativă în economia obținerii acestui rezultat.Sentința judecătorului-sindic, consolidată prin respingerea apelurilor formulate de părțile adverse, a subliniat mai multe aspecte esențiale din perspectiva condițiilor prevăzute de lege pentru confirmarea unui plan de reorganizare, cu precădere cu privire la condițiile de legalitate și de oportunitate pe care trebuie să le îndeplinească acesta.În primul comentariu regăsiți cele mai importante aspecte analizate în considerentele hotărârilor judecătorești pronunțate în cauză.
Din perspectiva legalității planului de reorganizare, am demonstrat judecătorului-sindic că ipoteza „controlului” evocat de dispozițiile art. 138 alin. (5) coroborate cu dispozițiile art. 5 pct. 9 din Legea insolvenței, pretins a fi exercitat între creditorii votanți ai planului, este exclusă în cazul parității de participații într-o societate cu răspundere limitată, invalidând astfel susținerile creditorilor interesați de respingerea planului de reorganizare al societății debitoare. În plus, judecătorul-sindic a reținut argumentul nostru potrivit căruia controlul prin creanțele înscrise la masa credală este exclus cât timp creditorii exercită doar o putere decizională inerentă în cadrul adunării creditorilor.
Din perspectiva oportunității, planul de reorganizare propus de către administratorul judiciar și confirmat de către judecătorul-sindic, a indicat perspective concrete de redresare a activității debitoarei, luând în considerare modificarea strategiei operaționale a activității economice a societății, avută în vedere de către asociați anterior procedurii insolvenței.
...