Într-unul dintre dosarele colective inițiate și gestionate de echipa Piperea și Asociații, având ca obiect contestație împotriva deciziilor de recalculare a pensiei, instanța a dispus suspendarea judecării cauzei până la soluționarea de către Curtea Constituțională a României a excepției de neconstituționalitate, invocată în legătură cu noua Lege a pensiilor nr. 360/2023.
Prin această excepție, am susținut faptul că articolele 84 alin. (1), 88 alin. (1) și 144 alin. (6) teza finală din Legea 360/2023 încalcă drepturi fundamentale ale pensionarilor, garantate de Constituția României, cât și de Protocolul nr. 1 adițional la Convenția europeană a Drepturilor Omului, precum:
- ⚖ Dreptul la pensie
- 🏡 Dreptul la un trai decent
- 🔒 Dreptul de proprietate privată
- 🛡 Dreptul la măsuri de protecție social
Un prim argument avut în vedere în justificarea caracterului neconstituțional al dispozițiilor legale criticate vizează faptul că modificările aduse prin noua lege afectează principiul contributivității, ignorând cu desăvârșire stagiile de cotizare diferite ale pensionarilor, prin raportare la condițiile de muncă în care aceștia au activat, în speța de față fiind vorba despre persoane care au muncit în condiții speciale (grupa I/II de muncă).
Totodată, în susținerea caracterului neconstituțional al dispozițiilor legale criticate, am avut în vedere încălcarea dreptului de proprietate privată al pensionarilor cu privire la pensia aflată în plată anterior recalculării, motivat de lipsa acordării beneficiilor, sub forma indexărilor/majorărilor ulterioare, pornind de la cuantumul aflat în plată.
Decizia instanței de a a suspenda judecarea cauzei până la soluționarea excepției de neconstituționalitate de către Curtea Constituțională constituie un pas important în protejarea drepturilor pensionarilor. Ne reafirmăm angajamentul de a susține această cauză și de a milita pentru o legislație justă și echitabilă.
...