Un proiect de lege în acest sens se află în dezbatere la Senat, după ce a fost elaborat de avocatul Gheorghe Piperea şi depus de senatorul Iulian Urban. Deşi la prima vedere poate crea oricui un disconfort, aceasta poate fi o soluţie bună pentru românii împovăraţi de credite care şi-au pierdut locul de muncă şi nu îşi mai pot plăti ratele la bancă.
O lege care functioneaza cu succes in SUA si este prezenta aproape in toate legislatiile statelor din Uniunea Europeana este dezavuata in Romania. Inspirat dupa celebrul “Chaper 13” american, proiectul de lege initiat de avocatul Gheorghe Piperea zace in Parlament avand putine sanse de a fi luat in discutie mai devreme de martie 2010.
Legea falimentului personal ar putea sa fie promulgata in februarie 2010, spune pentru Realitatea FM initiatorul proiectului, avocatul Gheorghe Piperea.
Implicarea mass-mediei devine din ce in ce mai activa in jurul propunerii mele legislative. Extras din articolul publicat de Click:
La 20 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989, România este perceputa ca una dintre cele mai corupte ţări din Europa, incapabilă să acceseze şi să gestioneze fondurile europene, incapabilă să îşi creeze sau sa-si intretina propria infrastructura, incapabilă să îşi educe proprii cetăţeni si incapabilă să asigure sănătatea, accesul la justitie şi securitatea propriilor cetateni.
In Romania sunt aproximativ 1 milion de persoane restantiere la plata creditelor bancare si multe dintre acestea provin chiar din sistemul juridic. Cea mai buna solutie pentru recuperarea platilor restante ar fi declansarea procedurii de insolventa, dar legislatia necesara in acest sens inca nu a fost adoptata.
“Anunţat cu mare tam-tam, protestul de miercuri, 30 septembrie 2009, avea, cel puţin teoretic, un scop nobil: exprimarea dezamăgirii în legătură cu degradarea urbanistică a Bucureştilor. După cum s-a susţinut în presă, membrii mai multor ONG-uri, plus un grup de PRM-isti, s-au adunat în faţa Primăriei Capitalei pentru un amplu protest. Dar, oare acele persoane s-au adunat din convingere?
Intr-un anume proces, domnia sa a reusit suspendarea unui ordin de ministru care il demitea din functia de director al unui numar de 4 (patru!) spitale. A fost vorba de o sentinta a Curtii de apel Bucuresti, sectia contencios administrativ. Presa l-a considerat atunci un fel de erou care se luptase cu sistemul si cistigase.
Asa cum am aratat si la Antena 3 in urma cu 10 zile, una din bancile aflate in Top 5 in Romania, si-a externalizat printr-o simulatie o parte din creditele neperformante catre o subsidiara a sa care are un capital social de 5.000 de lei. Totalul creantelor se cifreaza la aproximativ 44 milioane euro.
Foaia Transilvana comenteaza propunerea legislativa cu privire la Falimentul persoanelor fizice. Potrivit acestei publicatii “bancile tin cu dintii de datorii”. Cititi articolul AICI.
We are open Monday to Friday from 9 am to 5 pm.