Am infrint BCR. Intr-un proces colectiv. Cei care nu mai aveau incredere in procesele colective, sa sa gindeasca de doua ori. Iata ca s-a dovedit ca ele sunt o solutie de lupta contra abuzului de putere economica.Tribunalul Bucuresti ne-a admis in parte actiunea formulata de Grupul de clienti BCR (denumit de noi G1).
Unde legea se îndepărtează de bunul-simţ, dreptul pozitiv devine un ambalaj inutil al abuzului de putere economică. Mai ales după apariţia Noului Cod Civil roman, trebuie să reinterpretăm noţiunea de ius în sensul de drept, regulă, normă făcute pentru a provoca ordine. Dreptul e un mijloc, ca şi contractul, care este menit să arate drumul de urmat pentru ca cetăţeanul să îşi poată împlini menirea în societate, fără anarhie, fără război, ci prin mijloace paşnice. Comerciale.Ceea ce se li intimpla in prezent sistemului financiar si statelor care inca il sustin imi evoca o scena din Maestrul si Margareta de Mihail Bulgakov.
In ciuda oricarei evidente si in contradictie cu deciziile de anul trecut ale CJUE (Tatu si Nisipeanu) si ale ICCJ (respingerea din 14 nov. 2011 a ril-ului Procurorului general al Romaniei), legiuitorul nostru a emis, totusi, Legea nr.9/2012 privind taxa de poluare.
In perioada sarbatorilor am citit, printre altele, o carte scrisa de un spaniol (Julio Murillo Llerda), ziarist si expert in comunicare. Cartea se numeste "Shangri-La. Crucea de sub Antarctica". Nu e cine stie ce, e un triller bunicel care reinterpreteaza istoria in mod original. Autorul trimite niste mici impunsaturi la adresa lui G. W. Bush si a lui J. Chirac.
Ieri s-au implinit 22 de ani de la Revolutia din Timisoara. La tv am vazut oameni cu pancarte pe care scria “Respect 89”. E important ca unii dintre noi isi mai aduc aminte de spiritul acelor zile. Atunci speram la libertate (pe zidurile Universitatii din Bucuresti a stat scris mai mult de 10 ani “De Craciun ne-am luat ratia de libertate”).
Pentru impunerea precedentului judiciar ca norma legala, trebuie promovate procesele colective. Pina in prezent, instantele din Bucuresti s-au aratat foarte ostile ideii de proces colectiv, pentru ca le da mult de munca si, in plus, se tem de precedentul judiciar.
In urma cu aproape 2000 de ani un om a spus ca noi toti, fiinte biologice si spirituale in acelasi timp, purtam in noi imparatia cerurilor. Individual, intr-adevar, noi toti purtam in genele noastre, imparatia cerurilor, legatura biologica si spirituala care ne face sa fim toti asemenea lui Dumnezeu; la nastere ni se transmite, prin gene, tot ceea ce s-a acumulat in istoria umanitatii, de la data cind lutul-ce-va-fi-devenind-om a „primit” suflarea a lui Dumnezeu (sau, daca vreti, de la data cind omul-maimuta a dobindit constiinta de sine, devenind om)...
Ideea de a numi manageri “privati” la companiile publice este, pe de o parte, inutila si ipocrita, iar pe de alta parte, costisitoare si ineficienta.Separarea managementului de proprietatea asupra intreprinderii (afacerii) este o cerinta de eficientizare si de moralizare a capitalismului industrial. Din momentul in care marii industriasi ...
La sfirsitul acestei saptamini intra in vigoare Noul Cod Civil. Este o lege masiva, de peste 2700 de articole, uneori stufoase sau de-a dreptul prolixe. Este o lege care va spori complexitatea contractelor si, in general, a raporturilor juridice, va face nelipsit de la masa negocierilor sau din sala de judecata specialistul legal si va implica si mai mult judecatorul in relatiile umane.
Noul Cod civil accentueaza rolul juristului in relatiile interumane. Contractele devin mult mai elaborate (uneori chiar stufoase si prolixe), uzul, obiceiul sau comportamentul partilor in executarea contractului devin izvoare normative sau interpretative de drept, iar judecatorul capata competente sporite de completare a contractului sau de revizuire pentru motive precum impreviziunea.
We are open Monday to Friday from 9 am to 5 pm.