Potrivit art. 109 alin. (1) din Ordonanța de urgență nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice: Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac direct de către poliţistul rutier, iar în punctele de trecere a frontierei de stat a României, de către poliţiştii de frontieră, iar conform alin. (2) al aceluiași articol, Constatarea contravenţiilor se poate face şi cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate sau mijloace tehnice omologate şi verificate metrologic, consemnându-se aceasta în procesul-verbal de constatare a contravenţiei.
În ultima perioadă, ca efect al creșterii continue a prețului energiei electrice și al gazelor naturale, totul în contextul liberalizării pieței de energie, s-a înregistrat o tendință de abuz din partea furnizorilor care erau tentați să emită facturi de regularizare, tarifând un consum suplimentar de energie, abia ulterior creșterii prețurilor.
Începând cu data de 01 ianuarie 2022 au intrat în vigoare o serie de modificări și completări ale Codului fiscal, ce au fost introduse prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 130/2021, publicată în Partea I a Monitorului Oficial al României nr. 1202/18.12.2021.
Prin Legea nr. 315/2021 privind modificarea și completarea Legii nr. 129/2019, în vigoare începând cu 01.01.2022, au fost introduse noi reglementări referitoare la declarația privind beneficiarul real pentru persoanele juridice supuse înregistrării în registrul comerțului.
Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului, dl Claudiu Dolot, a declarat recent, în Comisia de anchetă privind cauzele prețurilor mari la energie, faptul că 38 de companii din sectorul energetic au fost amendate, în luna septembrie 2021, pentru încălcări ale legislației protecției consumatorilor. Cu toate acestea, de cele mai multe ori, amendarea profesioniștilor nu implică în mod automat și repararea prejudiciilor suferite de către consumatori.
Directiva UE 2019/1023 este o directivă care, din punct de vedere al scopului, este cât se poate de legitimă. Cu toate acestea, există temeri și rețineri cu privire la modalitatea de reglementare a acesteia în România, dat fiind faptul că, în țara noastră, lucrurile sunt realizate într-un mod cât mai complicat cu putință și, de regulă, în stare de conflict de interese – redactorii și promotorii unor legi sunt și principalii săi beneficiari.
Legea dării în plată reprezintă o încercare de redresare a „stâlpului” familiei, care și-a ipotecat casa sau imobilul cu destinație de locuință, cu sau fără responsabilitate, cu sau fără naivitate, care nu mai poate să își plătească datoriile și care, indiferent de executarea silită, va ajunge, la un moment dat, într-o situație de insolvabilitate, ceea ce înseamnă pentru bancă, IFN sau colectorul de creanță un risc de neîncasare a creanței.
Insolvența este o procedură de sacrificiu, din care pierd atât debitorul și acționarii sau managerii săi, cât și creditorii si toți cei care ar putea fi afectați, prin iradiere, de insolvență, motiv pentru care aceasta trebuie gestionată cu maximă prudență, pentru a nu fi făcute în van, ilogic sau în mod irațional.
Simplii particulari și persoanele cu experiență și informații peste medie, deopotrivă, sunt, în prezent, clientela captivă a întreprinderilor globale față de care nu există alternativă, deoarece nu mai există dreptul de alegere între produse și servicii asemănătoare. Spre exemplu, nu există posibilitatea de a alege între Facebook și o altă pagină de socializare, nu există posibilitatea de a alege între bancă/IFN și un alt fel de împrumutător, nu există posibilitatea de a alege între un producător de vaccin, care obține mai mult sau mai puțin forțat o autorizare temporară, pentru un al vaccin și alți producători.
O întreprindere nu este o simplă mașină de făcut bani pentru managerii și acționarii săi.
We are open Monday to Friday from 9 am to 5 pm.